Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid

Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid

Zijn alle aansprakelijkheden gedekt?

Je wagenpark is verzekerd, je brandverzekering(en) zijn in orde. Je financieel en strategisch plan staat op punt.
Je kan aan de slag…

Maar heb je nu echt rekening gehouden met àlle risico’s voor je bedrijf?

Ongetwijfeld heb je persoonlijk een familiale verzekering afgesloten. Deze zorgt er immers voor dat, wanneer je de TV omstoot bij de buren of bij vrienden, niet alle kosten uit eigen zak moeten komen. Een professionele fout kan heel snel onverwacht hoge kosten met zich meebrengen.

Natuurlijk wil je een conflict met je klant vermijden.Wanneer je de fout kan herstellen en de schade vergoeden, is dat zowel in je eigen belang als in dat van je klant. Vergeet niet dat ook je reputatie misschien deels op het spel staat... Is een conflict onvermijdelijk dan wordt de inzet nog een stuk groter.

Hier vind je de verschillende waarborgen van een aansprakelijkheidsverzekering verduidelijkt:

BA uitbating:
Deze waarborg dekt de burgerrechtelijke aansprakelijkheid bij plotse en onvoorziene schade aan derden door goederen of personen die worden ingezet tijdens alle activiteiten van de verzekerde onderneming.

Voorbeeld: Je stoot een pot verf om op het parket van je klant.

BA na levering:
Deze waarborg dekt schade veroorzaakt aan derden door producten na hun levering of door werken na de uitvoering ervan

Voorbeeld: Een paar dagen na het plaatsen van een carport komt de dakconstructie naar beneden met alle gevolgen van dien...

Toevertrouwde goederen:
Deze waarborg dekt de schade aan goederen van je klant die je toevertrouwd kreeg om aan of mee te werken.

Voorbeeld: Je klant laat zijn wagen bij je achter voor een grondig nazicht. Door een defect aan het gebruikte materiaal ontstaat er brand en de wagen wordt door de vlammen zwaar beschadigd…

In alle voorgaande gevallen gaat het in principe om schade die je veroorzaakt aan een tegenpartij tijdens het uitvoeren van je job zonder dat je daarom per se een beroepsfout gemaakt hebt. Maar ook dat kan gebeuren.

Beroepsaansprakelijkheid:
Verzekert ook je contractuele aansprakelijkheid bij schade.
Voorbeeld: Wanneer je schilder de dure vaas in de hal omstoot wordt de waarborg BA uitbating aangesproken.
Wanneer je de muur in de verkeerde kleur zet, dan is dat beroepsaansprakelijkheid…

Tip 1: Elke professionele activiteit houdt risico’s in en de kosten en gevolgen bij schade kunnen razendsnel oplopen. Om te vermijden dat je zelf voor de kosten moet opdraaien of dat verzuurde klantenrelaties of zelfs een claim op jouw persoonlijk vermogen het gevolg zouden zijn van je activiteiten, is het belangrijk om de risico’s goed in kaart brengen en ze in te dekken met de juiste waarborgen. Zo verzeker je niet alleen een juiste vergoeding bij een schadegeval, maar kan je ook eventuele financiële verliezen beperken… 

Tip 2: Ben je aannemer ruwbouw of dakwerker ben je vanaf 1 juli 2018 wettelijk verplicht om je 10-jarige aansprakelijkheid te verzekeren. Die aansprakelijkheid heeft betrekking op problemen met de stevigheid, de stabiliteit en de waterdichtheid van de gesloten ruwbouw van de woning.