Wat maakt een reconstitutielening interessant

Wat maakt een reconstitutielening interessant

Met een reconstitutielening maak je als zelfstandige gebruik van je gespaarde geld. Een hypothecair krediet wordt gekoppeld aan je pensioenplan. Je betaalt enkel interesten op het ontleende bedrag tijdens de looptijd van je krediet. Wanneer de einddatum van je bulletkrediet aangebroken is, betaal je het in één keer terug met het vrijgekomen kapitaal uit je pensioensparen. Investeren kan dus nu al met je gespaarde geld. Maar waarom zou je nu een reconstitutiekrediet aangaan?

Alle voordelen op een rij

Een reconstitutielening kan de perfecte aanvulling zijn wanneer je al een hele boel gespaard hebt voor je pensioen. Daarmee kan je dan een grote(re) aankoop financieren. Het grootste voordeel? Je verliest geen eigen vermogen, integendeel, je behoudt je zelf opgebouwd kapitaal. Je kan bijvoorbeeld een twee woning aankopen met reconstitutiekrediet en deze verhuren. Met de huuropbrengst kan je opnieuw beleggen en zo blijft je geld opbrengen.

De maandlasten liggen een stuk lager wanneer je kiest voor bulletkrediet, omdat je enkel de interesten terugbetaald tijdens de looptijd van je krediet. Het verschil tussen je inkomsten en lasten is hierdoor dragelijker. Op het einde van de rit betaal je het volledige bedrag terug.

Bovendien kun je er financieel voordeel uithalen: bulletkrediet is aftrekbaar van de belastingen. Loopt je bulletkrediet om te investeren in een tweede woning? Ook dan kan je genieten van een fiscaal voordeel. Je kan de interesten van het onroerend inkomen aftrekken.

Beslis je om in loondienst te gaan werken, maar loopt je bulletkrediet nog steeds? Geen probleem, je kan de lening perfect omzetten in een klassieke hypothecaire lening met kapitaalaflossingen.

Wat met inflatie?

Bij een reconstitutiekrediet betaal je pas aan het einde van de looptijd het ontleende bedrag terug, waardoor dit soort lening perfect samengaat met een eventuele inflatie. Bij inflatie vermindert je geld in waarde. Wat wil zeggen dat, wanneer het moment is aangebroken is, de waarde waarvoor de hypotheek aangegaan is relatief lager zal liggen dan eigenlijk voorzien bij het afsluiten van de lening.

Zijn er dan risico’s?

Een bulletkrediet komt zoals elk krediet niet zonder risico’s. Je moet discipline hebben om optimaal te blijven sparen en zo voldoende kapitaal te verzamelen om op het einde van de looptijd het bedrag probleemloos terug te betalen.

Om een reconstitutielening te kunnen opstarten, betaal je de hypothecaire inschrijving met bijhorende kosten. Die kosten zijn duurder dan een goedkoper hypothecair mandaat. Bovendien zullen de interesten iets hoger liggen dan bij een klassieke hypothecaire lening.